Res --> 1 Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | Наслідки аварії на АЕС Фукусіма-1 у зоні спостереження Южно-Української АЕС
AA

Наслідки аварії на АЕС Фукусіма-1 у зоні спостереження Южно-Української АЕС

У зв’язку з аварією на японській АЕС Фукусіма-1 фахівці цеху радіаційної безпеки ЮУ АЕС продовжують посилений радіаційний контроль довкілля в санітарно-захисній зоні (радіус 2,5 км від АЕС) і зоні спостереження (радіус 30 км від АЕС).

Щодобовий контроль об'ємної активності довгоживучих нуклідів і радіонуклідів йоду-131 здійснюється на двох аспіраційних постах - у м. Южноукраїнськ (лабораторія зовнішньої дозиметрії ВП ЮУ АЕС) і смт. Арбузинка. Крім того, двічі на тиждень - у вівторок і п'ятницю - знімаються покази на контрольному пункті в с. Рябоконеве (33 км від АЕС).

За інформацією фахівців цеху радіаційної безпеки Южно-Української атомної станції, концентрації довгоживучих нуклідів і радіонуклідів йоду-131 у повітрі санітарно-захисної зони та зони спостереження ЮУ АЕС залишаються збільшеними в порівнянні зі сталими фоновими значеннями. При цьому підкреслюється, що дані показники більш як у 1000 разів менші від допустимої концентрації в повітрі для населення, згідно з нормами радіаційної безпеки України. Так, наприклад, було зафіксовано максимальні значення для:

Йоду - 131 = 0,0054  Бк/м3 (01.04.2011 р.), при допустимій концентрації 4 Бк/м3;

Цезію - 137 = 0,0015  Бк/м3 (04.04.2011 р.), при допустимій концентрації 0,8 Бк/м3;

Станом на 11 квітня 2011 р. ці показники знизились до:

Йоду -131 = 0,00037  Бк/м3;

Цезию -137 =  0,00015  Бк/м3.

Змін потужності дози іонізуючого випромінювання в санітарно-захисній зоні та зоні спостереження ЮУ АЕС не зафіксовано. Вона перебуває на рівні фонових значень, заміряних до пуску 1-го енергоблоку.

Наведена інформація свідчить про відсутність небезпеки для здоров'я населення України, тому  необхідності у проведенні будь-яких профілактичних заходів немає.

Моніторинг радіаційної обстановки в санітарно-захисній зоні та в зоні спостереження ЮУ АЕС продовжується, інформація щодо будь-яких її змін оперативно доводитиметься до населення.

 

Читайте також

Потужність дози радіоактивного випромінення на території Южноукраїнської міської територіальної громади станом на 19.04.2024

Виконавчий комітет Южноукраїнської міської ради

  Станом на 19 квітня 2024 року потужність дози на території Южноукраїнської міської тери...

Вічна пам’ять Герою...

Виконавчий комітет Южноукраїнської міської ради

Сумна звістка знову прийшла до Южноукраїнської територіальної громади. Під час виконання бойового за...