Res --> 1 Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | Територіальний центр соціального обслуговування розпочинає роботу
AA

Територіальний центр соціального обслуговування розпочинає роботу

З метою забезпечення конституційного права громадян на соціальний захист в Україні створено і забезпечено функціонування державної системи соціального обслуговування та надання соціальних послуг пенсіонерам, ветеранам війни і праці, інвалідам, одиноким непрацездатним громадянам, іншим особам, які перебувають у складних життєвих обставинах і потребують соціальної допомоги і підтримки.
З 1 жовтня 2010 року розпочав свою роботу комунальний заклад “Територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних послуг) м. Южноукраїнська”, який було утворено рішенням Южноукраїнської міської ради від 27 серпня 2010 року №1348. Центр підзвітний та підконтрольний управлінню праці та соціального захисту населення Южноукраїнської міської ради.
Територіальний центр буде здійснювати соціальне обслуговування громадян, які перебувають у складних життєвих обставинах і потребують сторонньої допомоги у наступних структурних підрозділах:
- відділення соціальної допомоги вдома;
- відділення соціально-медичних послуг;
- відділення організації надання адресної натуральної та грошової допомоги;
- відділення соціальної реабілітації дітей-інвалідів.

Хто має право на обслуговування (отримання соціальних послуг)?
- громадяни похилого віку; інваліди; діти-інваліди; хворі громадяни (з числа працездатного віку на період до встановлення їм інвалідності, але не більш як чотири місяці), які не здатні до самообслуговування і потребують постійної сторонньої допомоги, визнані такими в порядку, затвердженому Міністерством охорони здоров’я;
- громадяни, які перебувають у складній життєвій ситуації у зв’язку з безробіттям і зареєстровані в міському центрі зайнятості як такі, що шукають роботу, стихійним лихом, катастрофою (і мають на своєму утриманні неповнолітніх дітей, дітей-інвалідів, осіб похилого віку, інвалідів), якщо середньомісячний сукупний дохід нижчий, ніж прожитковий мінімум для сім’ї.
Територіальний центр здійснює платне та безоплатне обслуговування громадян міста Южноукраїнськ.

Відділення соціальної допомоги вдома безоплатно обслуговує:
одиноких громадян, які не здатні до самообслуговування у зв’язку з частковою втратою рухової активності ( мають ІІІ, ІV, і V групу рухової активності) і потребують сторонньої допомоги, соціального обслуговування (надання соціальних послуг) в домашніх умовах згідно з медичним висновком, зокрема:
- громадяни похилого віку;
- інваліди (які досягли 18-річного віку), крім інвалідів унаслідок нещасного випадку на виробництві або професійного захворювання, які отримують соціальну допомогу на постійний сторонній догляд, побутове та спеціальне медичне обслуговування;
- хворі з числа одиноких осіб працездатного віку на період до встановлення їм інвалідності, але не більш як чотири місяці;
- учасники бойових дій Великої Вітчизняної війни 1941-1945 років та ветерани війни, які мають рідних, але проживають самотньо.
Право на платне соціальне обслуговування у відділенні соціальної допомоги вдома мають:
громадяни, які не здатні до самообслуговування, але мають рідних, що повинні забезпечувати їм догляд і допомогу, зокрема:
- громадян похилого віку;
- інвалідів (які досягли 18-річного віку);
- хворих (з числа осіб працездатного віку на період до встановлення їм групи інвалідності, але не більш як чотири місяці).
У виняткових випадках громадяни, що мають рідних, які повинні забезпечити їм догляд і допомогу, можуть звільнятися від плати за соціальне обслуговування (надання соціальних послуг) в структурних підрозділах територіального центру в разі, коли такі рідні належать до малозабезпечених і отримують державну соціальну допомогу в установленому законодавством порядку, є особами похилого віку, визнані інвалідами у встановленому порядку, залежні від психоактивних речовин, алкоголю, перебувають у місцях позбавлення волі тощо. Але рішення про їх безоплатне соціальне обслуговування приймає комісія, утворена при міському виконавчому комітеті Южноукраїнської міської ради.

Відділення соціально-медичних послуг безоплатно обслуговує учасників бойових дій Великої Вітчизняної війни 1941-1945 років.
Право на платне соціальне обслуговування у відділенні соціально-медичних послуг мають:
- громадяни похилого віку;
- інваліди (які досягли 18-річного віку) з частковим порушенням рухової активності, які частково здатні до самообслуговування.

Відділення організації надання адресної натуральної та грошової допомоги обслуговує:
- учасників бойових дій Великої Вітчизняної війни 1941-1945 років та ветеранів війни;
- громадяни, які перебувають в складній життєвій ситуації у зв’язку з безробіттям і зареєстровані в міському центрі зайнятості як такі, що шукають роботу, стихійним лихом, катастрофою (і мають на своєму утриманні неповнолітніх дітей, дітей-інвалідів, осіб похилого віку, інвалідів), якщо середньомісячний сукупний дохід їх сімей нижчий, ніж прожитковий мінімум для сім’ї;
- громадяни похилого віку, інваліди, хворі (з числа одиноких осіб працездатного віку на період до встановлення їм інвалідності, але не більш як чотири місяці), які мають на своєму утриманні неповнолітніх дітей, дітей-інвалідів, осіб похилого віку, інвалідів, якщо середньомісячний сукупний дохід їх сімей нижчий, ніж 1,5 прожиткового мінімуму для сім’ї;
- громадяни, які перенесли операцію, тривале захворювання, у зв’язку з чим перебували на стаціонарному лікуванні у лікарні і мають офіційне підтвердження пов’язаних з цими обставинами грошових витрат, якщо середньомісячний сукупний дохід їх сімей за останні 6 календарних місяців, що передують місяцю звернення, не перевищує встановлених законом двох прожиткових мінімумів для сім’ї.

Відділення соціальної реабілітації дітей-інвалідів утворено для перебування дітей-інвалідів, які мають відповідні медичні показання і потребують спеціальних умов для одержання соціальної реабілітації, для забезпечення права дітей-інвалідів на соціальну адаптацію з метою їх наступної інтеграції в дитячі колективи дошкільних установ та загальноосвітніх шкіл. Діти-інваліди, які згідно з медичним висновком потребують постійного стороннього догляду і не можуть перебувати в загальноосвітніх закладах, забезпечуються соціальним, психолого-педагогічним патронатом вдома.
До відділення зараховуються діти віком до 18 років з фізичними та (або) розумовими вадами розвитку, які отримали статус інваліда. Послуги у відділенні соціальної реабілітації дітей-інвалідів надаються безоплатно.
Які документи необхідно надати?
- письмову заяву управлінню праці та соціального захисту населення Южноукраїнської міської ради за адресою: бульвар Цвіточний, 4, кабінет № 3,4, яке в триденний строк після її надходження за потребою надсилає запит до закладу охорони здоров'я за місцем проживання громадянина для одержання медичного висновку про його здатність до самообслуговування та потребу в постійній сторонній допомозі (далі - медичний висновок) і до нотаріуса (у разі потреби) з метою отримання витягу з Державного реєстру правочинів про відсутність (наявність) укладеного громадянином договору довічного утримання (догляду).

Медичними протипоказаннями для соціального обслуговування (надання соціальних послуг) громадян є наявність у них інфекційних захворювань, залежності від психоактивних речовин, алкоголю, психічних захворювань, що потребують перебування на спеціальному диспансерному обліку.
Обслуговування громадян структурними підрозділами Центру припиняється за письмовим повідомленням громадян у разі:
1) поліпшення стану здоров'я, виходу із складних життєвих обставин, в результаті чого громадянин втрачає потребу в соціальному обслуговуванні (наданні соціальних послуг);
2)виявлення у громадянина, якого безоплатно обслуговує територіальний центр, працездатних рідних (батьків, дітей, чоловіка, дружини) або осіб, які відповідно до законодавства повинні забезпечити йому догляд і допомогу, або осіб, з якими укладено договір довічного утримання (догляду);
3) направлення громадянина до стаціонарного відділення територіального центру, будинку-інтернату для громадян похилого віку, пансіонату, психоневрологічного інтернату, будинку для ветеранів та інших закладів постійного проживання;
4) зміни місця проживання;
5) поліпшення матеріально-побутових умов, у результаті якого громадянин не потребує соціально-економічних послуг (для громадян, які потребували надання цих послуг у відділенні організації надання адресної натуральної та грошової допомоги);
6) грубого, принизливого ставлення громадянина до обслуговуючого персоналу, соціальних працівників, соціальних робітників та інших працівників територіального центру і його структурних підрозділів;
7) порушення громадського порядку (сварки, бійки тощо);
8) систематичного перебування в стані алкогольного, наркотичного сп'яніння;
9) виявлення медичних протипоказань для соціального обслуговування (надання соціальних послуг) територіальним центром;
10) надання громадянинові соціальних послуг фізичною особою, якій призначено грошову компенсацію у встановленому законодавством порядку;
11) у разі смерті громадянина.

За довідками та консультаціями можна звертатися за тел. 5-42-20, 5-44-54 та 5-55-37 або за адресою: бульвар Цвіточний, 4, каб. №1, 3, 4, 22.

Богачова О.А., директор комунальний заклад “Територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних послуг) м. Южноукраїнська”

 

Читайте також

Оголошення

Управління молоді, спорту та культури Южноукраїнської міської ради

Управління молоді, спорту та культури Южноукраїнської міської ради ЗАПРОШУЄ небайдужих гр...

Прогулянки природничого характеру у  відділенні комплексної реабілітації дітей з інвалідністю

КЗ "Територіальний центр соціального обслуговування (надання соцпослуг) Южноукраїнської міської ТГ»

З настанням теплої погоди для вихованців групи денного догляду відділення комплексної реабіліта...

Шановні жителі міста!

Комунальне підприємство «Теплопостачання та водо-каналізаційне господарство»

У зв’язку з ремонтними роботами буде відсутнє гаряче водопостачання у житлових будинках за...