Res --> 1 Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | Роз’яснення виборчого законодавства
AA

Роз’яснення виборчого законодавства

Призначення місцевих виборів та оголошення виборчого процессу

 

Чергові,   позачергові  місцеві  вибори  призначаються  не пізніше ніж за шістдесят днів до дня виборів,  а  виборчий  процес розпочинається  за 50 днів до дня чергових,  позачергових місцевих виборів (ч.1 ст.15).

 

 Місцеві вибори призначаються на неділю (ч.5 ст.15).

 

Виборче право

 

Право голосу на  виборах  депутатів  сільських,  селищних, міських рад,  виборах сільського, селищного, міського голови мають дієздатні  громадяни  України,   які   належать   до  відповідних територіальних   громад   та  яким  на  день  виборів  виповнилося вісімнадцять років.

 

     Право голосу на  виборах  депутатів  районних,  обласних  рад мають    громадяни    України,   які   належать   до   відповідних територіальних громад у межах району,  області  та  яким  на  день виборів виповнилося вісімнадцять років.

 

     Право голосу на виборах депутатів районних у містах рад мають громадяни  України,  які   належать   до   територіальних   громад відповідних  міст,  місце  проживання  яких зареєстровано в межах відповідного  району  в  місті та яким на день виборів виповнилося

вісімнадцять  років

 

     Громадяни України,  які  мають  право  голосу  на відповідних місцевих виборах, є виборцями (ч.1 ст.3).

 

     Документом, який посвідчує особу, підтверджує громадянство та засвідчує місце проживання виборця на місцевих виборах, є:

 

     1) паспорт громадянина України;

 

     2) тимчасове   посвідчення  громадянина  України  (для  осіб, недавно прийнятих до громадянства України) (ч.2 ст.3).

 

Належність  громадянина  до   відповідної   територіальної громади визначається його місцем проживання на її території згідно із Законом України "Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні" (1382-15) (ч.3 ст.3).

 

Військовослужбовці строкової служби, громадяни України, що проживають   за   кордоном,   а   також   особи,   визнані   судом недієздатними,   та   громадяни   України,  які  за  вироком  суду перебувають у місцях позбавлення волі,  вважаються такими,  що  не належать до жодної територіальної громади та не мають права голосу на місцевих виборах (ч.6 ст.3).

 

Військовослужбовці,   які  мають  право  голосу  на відповідних місцевих виборах, голосують на звичайних виборчих дільницях,  розташованих за межами військових частин (формувань) (ч.7 ст.18).

 

 

     Виборець може використати свій голос на відповідних  місцевих виборах  тільки на одній виборчій дільниці,  на якій він включений до списку виборців (ч.2 ст.4).

 

Голосування  на  місцевих  виборах є таємним.  Контроль за волевиявленням виборців у будь-якій формі забороняється (ст.7).

 

Кожен  виборець  голосує  на  місцевих  виборах  особисто. Голосування  за  інших  осіб  чи  передача  виборцем  права голосу будь-якій іншій особі забороняється (ст.8).

 

     Виборець,  який  на  день  виборів  перебуває  за   межами населеного пункту, в якому він проживає, участі у місцевих виборах не бере,  крім  випадків,   передбачених   частиною   шістнадцятою статті 34 Закону України «Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів»  (ч.7.ст.30).

 

Списки виборців

До  попереднього  списку  виборців  для звичайної виборчої дільниці включаються громадяни України,  яким виповнилося  або  на день голосування виповниться вісімнадцять років та які відносяться за місцем проживання  до  цієї  виборчої  дільниці  відповідно  до відомостей   Державного   реєстру  виборців.  Виборець  може  бути включений до списку виборців тільки на одній виборчій дільниці (ч.2 ст.30).

 

Дільнична  виборча  комісія  звичайної  виборчої  дільниці наступного дня після отримання попереднього списку виборців  надає його  для загального ознайомлення у приміщенні дільничної виборчої комісії (ч.1 ст.31).

 

Кожний  виборець  може  звернутися  до дільничної виборчої комісії або безпосередньо до  органу  ведення  Державного  реєстру виборців  із заявою про уточнення попереднього списку виборців,  у тому числі про включення або виключення зі  списку  себе  особисто або  інших  осіб,  а також щодо наявності або відсутності відміток про постійну нездатність виборця самостійно пересуватися (ч.3 ст.31).

 

Заява може бути подана  не  пізніш  як  за  три дні до дня виборів і розглядається виборчою  комісією  протягом  одного  дня.  Заява,  подана   після зазначеного строку, залишається без розгляду (ч.5 ст.31).

 

Рішення виборчої комісії не пізніше наступного дня після дня його прийняття видається особі, яка подала заяву, та невідкладно разом із заявою виборця та доданими до неї документами (копіями  документів)  направляється до відповідного органу ведення Державного   реєстру   виборців.   На  підставі  отриманих  рішень дільничних   виборчих  комісій  та  заяв  виборців  орган  ведення Державного   реєстру   виборців   вносить   відповідні   зміни  до персональних  даних виборців (ч.6 ст.31).

 

У день голосування зміни та уточнення до уточненого списку виборців вносяться виключно на підставі рішення суду.  Про внесені зміни  до  списку  виборців  на  підставі  рішення  суду дільнична виборча комісія невідкладно повідомляє відповідний  орган  ведення Державного реєстру виборців (ч.2 ст.33).

 

 

Організація і порядок голосування

 

Дільнична  виборча комісія не пізніш як за десять днів до дня виборів   надсилає   (доставляє)   кожному   виборцю  іменне запрошення, яким повідомляє про час і місце голосування (ч.2 ст.69).

 

Голосування  у  день  місцевих  виборів проводиться з 8 до 22 години (ч.1 ст.69).

 

Виборець  розписується  у  списку виборців за отримання ним виборчих бюлетенів  для  голосування  на місцевих  виборах,  а  також  розписується  у визначеному місці на контрольному талоні кожного виборчого бюлетеня (ч.7 ст.69).

 

Виборець не має права передавати  свої  виборчі  бюлетені іншим  особам (ч.10 ст.69).

 

Виборчий бюлетень заповнюється виборцем особисто в кабіні для  таємного  голосування.  Під час заповнення виборчого бюлетеня забороняється присутність інших  осіб.  Виборець, який внаслідок фізичних вад не може самостійно заповнити виборчий бюлетень,  має право з відома голови або іншого члена дільничної виборчої комісії скористатися  допомогою іншої особи,  крім члена виборчої комісії, кандидата у депутати, кандидата на посаду сільського,  селищного, міського голови,  уповноваженої особи місцевої організації партії, довіреної особи кандидата, офіційного спостерігача (ч.9 ст.69).

 

Виборець  може  перебувати  у  приміщенні  для голосування протягом часу, необхідного для голосування (ч.8 ст.69).

 

У виборчому бюлетені для голосування  в  багатомандатному виборчому окрузі виборець робить позначку "плюс" (+) або іншу,  що засвідчує волевиявлення виборця,  у квадраті проти назви  місцевої організації партії, за кандидатів у депутати від якої він голосує. У разі якщо виборець не підтримує кандидатів у депутати від жодної місцевої  організації  партії в багатомандатному виборчому окрузі, виборець  робить  позначку  "плюс"  (+)  або  іншу,  що  засвідчує волевиявлення   виборця,  у  квадраті  проти  слів  "Не  підтримую кандидатів у депутати від жодної місцевої  організації  політичної партії".

 

     У виборчих   бюлетенях   для   голосування  в  одномандатному мажоритарному виборчому окрузі виборець робить позначку "плюс" (+) або  іншу,  що  засвідчує волевиявлення виборця,  у квадраті проти прізвища кандидата в депутати, за якого він голосує.

 

     У виборчих  бюлетенях  для   голосування   в   одномандатному виборчому окрузі виборець робить позначку "плюс" (+) або іншу,  що засвідчує  волевиявлення  виборця,  у  квадраті   проти   прізвища кандидата в депутати, за якого він голосує.

 

     У виборчих  бюлетенях  для  голосування з виборів сільського, селищного, міського голови виборець робить позначку "плюс" (+) або іншу,   що  засвідчує  волевиявлення  виборця,  у  квадраті  проти прізвища  кандидата  на  посаду  сільського,  селищного,  міського голови, за якого він голосує.

 

     У разі   якщо  виборець  не  підтримує  жодного  кандидата  в депутати в одномандатному,  одномандатному мажоритарному виборчому окрузі,   кандидата  на  посаду  сільського,  селищного,  міського голови,  він робить у  відповідному  виборчому  бюлетені  позначку "плюс"  (+)  або  іншу,  що  засвідчує  волевиявлення  виборця,  у квадраті проти слів "Не підтримую жодного кандидата" (ч.11 ст.69).

 

     Виборець може голосувати лише за один список кандидатів у депутати   від   місцевої   організації   партії   у  відповідному багатомандатному виборчому окрузі,  одного кандидата в депутати  у відповідному одномандатному мажоритарному виборчому окрузі, одного кандидата  в  депутати  у  відповідному  одномандатному  виборчому окрузі,  за  одного  кандидата  на  посаду  відповідно сільського, селищного, міського голови (ч.12 ст.69).

 

     У  разі  якщо  виборець,  заповнюючи  виборчий  бюлетень, припустився  помилки,  він  має  право  невідкладно  звернутися  з письмовою заявою до  членів  виборчої  комісії,  які  видали  йому виборчий бюлетень, з проханням видати  йому  інший  виборчий бюлетень. Члени дільничної виборчої комісії видають інший виборчий бюлетень лише один раз тільки  в обмін  на  зіпсований (ч.13 ст.69).

 

     Виборець  опускає  заповнені  виборчі  бюлетені у виборчу скриньку.  При  пред'явленні  відповідного  посвідчення або за наявності фізичних вад, які  не  потребують документального підтвердження, виборець має право з відома голови або іншого члена дільничної виборчої комісії доручити зробити це іншій особі,  крім члена виборчої комісії,  кандидата у депутати, кандидата на посаду сільського,   селищного,   міського  голови,  уповноваженої  особи місцевих організацій партій, довіреної особи кандидата, офіційного спостерігача  (ч.14 ст.69).

 

     О  22  годині голова дільничної виборчої комісії оголошує про закінчення голосування.  Доступ інших виборців до приміщення для голосування припиняється, після чого мають право проголосувати лише виборці, які знаходяться у приміщенні для голосування. Після виходу з приміщення для голосування останнього виборця приміщення зачиняється і в ньому залишаються тільки члени виборчої комісії та особи, яким цим Законом надано право бути присутніми на засіданні дільничної виборчої комісії (ч.16 ст.69).

 

 

Голосування за межами приміщення для голосування

 

Виборець,  який за станом  здоров'я  не  може  прибути  до приміщення  для  голосування звичайної виборчої дільниці,  де його включено до списку виборців,  а також виборець,  якого включено до списку  виборців  на  спеціальній  виборчій дільниці, утвореній у стаціонарному лікувальному закладі, та у зв'язку з постільним режимом не може прибути до приміщення для голосування,  має право звернутися до дільничної виборчої  комісії  з  письмовою заявою про надання йому можливості проголосувати за межами приміщення  для  голосування.  Власноручно підписана  виборцем  заява  із  зазначенням місця перебування може бути подана до дільничної  виборчої  комісії  особисто  або  через інших осіб до 12 години останньої суботи перед днем виборів (ч.1 ст.70).

 

У  разі  якщо  виборець,  включений  до  витягу  із списку виборців для голосування за  межами  приміщення  для  голосування, прибув   у   приміщення  для  голосування  після  того,  як  члени дільничної виборчої комісії вийшли для організації голосування  за межами  приміщення  для  голосування, такому виборцю не може бути виданий бюлетень для голосування до повернення членів комісії, які організовують голосування за межами приміщення для голосування, та з'ясування питання,  чи не проголосував  цей  виборець  за

Читайте також

Потужність дози радіоактивного випромінення на території Южноукраїнської міської територіальної громади станом на 19.04.2024

Виконавчий комітет Южноукраїнської міської ради

  Станом на 19 квітня 2024 року потужність дози на території Южноукраїнської міської тери...

Вічна пам’ять Герою...

Виконавчий комітет Южноукраїнської міської ради

Сумна звістка знову прийшла до Южноукраїнської територіальної громади. Під час виконання бойового за...