Res --> 1 Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | Хід виконання Програми зайнятості населення м. Южноукраїнськ на 2008-2009 роки
AA

Хід виконання Програми зайнятості населення м. Южноукраїнськ на 2008-2009 роки

Одним із важливих соціально-економічних показників якості життя населення є його зайнятість. На сьогодні у місті діє Програма зайнятості населення міста Южноукраїнська на 2008-2009 роки (далі - Програма зайнятості).
У 2009 році Програмою зайнятості заплановано створити 1410 нових робочих місця. В рамках реалізації Програми за чотири місяці 2009 року за рахунок різних джерел фінансування у всіх сферах економічної діяльності створено 404 нових робочих місця, що складає 28,7% від передбачених програмою зайнятості показників на 2009 рік.
В галузях економіки на підприємствах, установах, організаціях, включаючи малі підприємства, створено 193 робочих місця, індивідуальними підприємцями та само зайнятими – 211 робочих місць. На сьогоднішній день спостерігається суттєве зменшення працевлаштування. На підприємствах міста у 2007 р. створено 140 робочих місць, у 2008р.-124 робочих місця, протягом січня-квітня 2009р.-193 робочих місця. Але слід зазначити, що із 193 робочих місць, 187 створені шляхом переведення працівників із структурного підрозділу підприємства ВАТ “Атомсервіс” на новостворене підприємство ПП Южноукраїнський комбінат харчування, у зв’язку з реструкторізацією підприємства, тому реальна кількість новостворених робочих місць на підприємствах міста складає лише 6 одиниць.
Аналіз створених робочих місць шляхом укладання трудових договорів підприємцями з найманими працівниками свідчить про зменшення потреби у робочій силі на ринку праці протягом останніх років, так у 2007р. було укладено 576 трудових договорів, у 2008р.-491 трудовий договір, станом на 01.05.2009р.-116 трудових договорів.
 В умовах зростання вимог до якості робочої сили 44 безробітних у 2009 році пройшли професійне навчання відповідно до заявок роботодавців. 
За інформацією міського центру зайнятості кошти на одноразову виплату допомоги по безробіттю для зайнятості підприємницькою діяльністю та надання дотацій роботодавцям - не передбачені, що також суттєво вплине на зменшення прогнозних обсягів працевлаштування. 
Одним із важливих заходів регулювання зайнятості населення є організація громадських робіт, які забезпечують тимчасове працевлаштування. З початку 2009 року до участі в оплачуваних громадських роботах залучено 91 безробітний. На 2009 рік на оплату праці підлітків в період літніх канікул по Програмі «Молодь Южноукраїнська» передбачено 17,0 тис. грн..
У міському центр зайнятості за участі управління праці та соціального захисту населення створено банк даних для працевлаштування інвалідів, які бажають працювати, та проводиться робота з вирішення питань працевлаштування ,навчання та професійної орієнтації осіб з обмеженою працездатністю.
З метою сприяння зайнятості та надання додаткових гарантій щодо працевлаштування громадян, які не здатні на рівних конкурувати на ринку праці на 2009 рік рішенням виконавчого комітету Южноукраїнської міської ради від 10.12.2008р. № 615 «Про бронювання робочих місць для соціально незахищеної категорії громадян на 2009 рік», на 3 підприємствах міста було заброньовано 3 робочих місця для вказаної категорії
На виконання Програми зайнятості та з метою недопущення використання робочої сили без належного оформлення трудових відносин роботодавцями, в місті діє міська комісія з питань легалізації зайнятості населення. 
За січень-квітень 2009 року робочою групою комісії з питань легалізації зайнятості населення здійснено 15 територіальних обстежень, під час яких перевірено 88 суб’єктів господарської діяльності щодо оформлення трудових відносин з найманими працівниками. В ході перевірок виявлено 31 особа без оформлення трудових відносин. З початку 2009 року усунено 26 порушень. 
Матеріали по чотирьох підприємцях, які не усунули порушення в частині працевлаштування найманих працівників, направлено до прокуратури міста.
В даний час ситуація на ринку праці, погіршується. Відбуваються зміни в організації праці на підприємствах м. Южноукраїнськ внаслідок яких спостерігається значне зменшення потреби роботодавців у робочій силі. Як наслідок, прогнозується збільшення чисельності незайнятих безробітних на кінець 2009 року. Ринок праці на сьогоднішній день потребує постійного моніторингу та вжиття запобіжних заходів з метою забезпечення стабільної й прогнозованої ситуації на ньому та запобігання виникненню масового безробіття під час структурних змін. Управління праці та соціального захисту населення проводить моніторинг підприємств, які планують звільнення працівників у зв’язку зі скороченням штату та контролює дотримання чинного законодавства в частині вивільнення працівників, зміни режиму роботи та введення процедури простою.

Читайте також

Потужність дози радіоактивного випромінення на території Южноукраїнської міської територіальної громади станом на 19.04.2024

Виконавчий комітет Южноукраїнської міської ради

  Станом на 19 квітня 2024 року потужність дози на території Южноукраїнської міської тери...

Вічна пам’ять Герою...

Виконавчий комітет Южноукраїнської міської ради

Сумна звістка знову прийшла до Южноукраїнської територіальної громади. Під час виконання бойового за...