Res --> Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | «…він міг тільки піддаватися обставинам, а ніяк не кермувати подіями»
AA

«…він міг тільки піддаватися обставинам, а ніяк не кермувати подіями»

Юрій Хмельницький – молодший син видатного українського гетьмана Богдана Хмельницького. Здобув блискучу домашню освіту та навчався в Києво-Могилянській колегії. Після смерті свого батька козацька рада в пам'ять заслуг Богдана проголосила Юрка гетьманом України.

Йому доводиться укласти з московитами черговий договір. Гетьман і козацька старшина сформували свої статті, які мали б підкреслити самостійність Гетьманщини та уточнити умови співпраці царського і гетьманського урядів. Однак московські дипломати на чолі князем Олексієм Трубецьким, яких підтримувало 40-тисячне військо, запропонували свій варіант договору.

Московити представили за основу сфальсифікований текст Березневих статей "каковы даны прежнему гетману Богдану Хмельницкому" і доповнили його новими пунктами. Не маючи виходу, Юрій Хмельницький підписав запропоновані йому Переяславські статті. У порівнянні з попереднім становищем, це було серйозне обмеження політичної самостійності України.

В 1660 році козацьке військо виступило на боці московської армії проти поляків. Проте Юрій Хмельницький раптово змінив політичний курс, вступивши в союз с Річчю Посполитою. Так був укладений Слобощенський трактат. За ним союз з Москвою був розірваний, а союз з Польщею відновлений.

Козацька старшина підтримала Хмельницького, а Москва ні, тому почався бунт серед промосковських полків. Не зумівши ніяк опанувати ситуацію, Юрій зняв з себе повноваження гетьмана, а потім навіть постригся у ченці.

В 1664 році Юрія (Гедеона) поляки звинуватили в зраді та ув’язнили. Три роки провів він у Марієбурзькій фортеці, проте потім йому дозволили оселитися в Уманському монастирі. Але в 1670 році Умань захопили татари, а Юрій був насильно відвезений до Константинополя. Там він перебував в полоні протягом довгого часу, але потім йому дозволили стати архімандритом в грецькому монастирі.

Одночасно з цим французи разом з турецьким урядом хотіли використати Юрія, як спосіб закріплення своїх позицій на Правобережній Україні. Тому в 1677 році Юрій повертається на українські землі. Сам він звернувся до народу, вважаючи себе князем Малої Росії-України та Війська Запорозького. Також він проголосив нову столицю в м. Немирів.

Маючи підтримку турків та татар, Хмельницький намагався об’єднати правий та лівий берег. Проте з цього нічого не вийшло. Гетьман користувався методами, які жахали навіть його найближчих друзів. З часом від гетьмана відвернулось майже все близьке оточення, а також ті, хто виступав на його боці.

У 1681 році відбулося підписання Бахчисарайського миру. Москва, Стамбул та Крим зупинили воєнні дії, а козацька старшина зняла Юрія з гетьманства. Це був кінець гетьманування Юрія Хмельницького. Син славетного Богдана втратив підтримку серед українського населення настільки, що коли турки знову намагалися використати Юрія, то з нього почали насміхатися.

Юрій Хмельницький був страчений в Кам’янці-Подільському яничарами.

 

Читайте також