НОРМАТИВНІ АКТИ

ЮЖНОУКРАЇНСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ ТА ВИКОНКОМУ

Про створення комісії з визначення та відшкодування збитків власникам землі та землекористувачам, затвердження Положення про неї


Версія для друку

від 02.06.2020 Дата оприлюднення: 02.06.2020

ПРОЄКТ

У К Р А Ї Н А
ЮЖНОУКРАЇНСЬКА МІСЬКА РАДА
МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ
Виконавчий комітет
РІШЕННЯ

від  “_____” _________ 2020  № _____                            

 

Про створення комісії з визначення та відшкодування збитків власникам землі
та землекористувачам, затвердження Положення про неї

 

Враховуючи кадрові зміни, які відбулися в органах Южноукраїнської міської ради, відповідно до статей 156, 157 Земельного кодексу України, Закону України «Про відчуження земельних ділянок, інших об’єктів  нерухомого майна, що на них розміщені, які перебувають у приватній власності, для суспільних потреб чи з мотивів суспільної необхідності», Постанови Кабінету Міністрів України від 19.04.1993 № 284 «Про порядок визначення та відшкодування збитків власникам землі та землекористувачам», керуючись п.п.1 п. «б» ч.1 ст.33 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», виконавчий комітет Южноукраїнської міської ради

В И Р І Ш И В:

1. Створити комісію з визначення та відшкодування збитків власникам землі та землекористувачам (додаток 1).

2. Затвердити Положення про комісію з визначення та відшкодування збитків власникам землі та землекористувачам (додаток 2).

3. Визнати таким, що втратило чинність рішення виконавчого комітету Южноукраїнської міської ради від 19.12.2018 № 353 «Про створення комісії з визначення та відшкодування збитків власникам землі та землекористувачам, затвердження Положення про неї».

4. Контроль за виконанням цього рішення покласти на першого заступника міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради Мустяцу Г.Ф.

 

 

   Міський голова                                                                                 В.К. Пароконний

 

 

 

 

Погоджено у відповідності до посадового обов’язку,

начальник УЕОНС та ЗВ ЮМР

___________Л.П.Майстренко


Додаток 1

до рішення виконавчого комітету

Южноукраїнської  міської    ради 

від   «____»_______  2020 №____

Склад

комісії з визначення та відшкодування збитків власникам землі та землекористувачам 

Голова комісії:

 

Мустяца Галина Федорівна

- перший  заступник міського голови з питань діяльності виконавчих органів  ради;

 

 

Заступник голови комісії:

 

 

Майстренко Людмила Петрівна

 

- начальник  управління   екології,     охорони навколишнього середовища та земельних відносин   Южноукраїнської   міської    ради;

 

 

Секретар комісії:

 

 

Дмитренко Наталія Олександрівна

- головний спеціаліст відділу земельних відносин управління екології, охорони   навколишнього    середовища   та  земельних відносин Южноукраїнської    міської  ради;

 

 

Члени комісії:

 

   

- департамент інфраструктури міського господарства Южноукраїнської міської ради;   

 

 

Гончарова Тетяна Олександрівна

- начальник фінансового управління Южноукраїнської  міської  ради;

 

 

Добровольський Андрій Анатолійович

- депутат Южноукраїнської міської ради за погодженням);

 

 

Ільченко Олександра Олександрівна

начальник відділу земельних  відносин  управління екології, охорони навколишнього  середовища та земельних відносин Южноукраїнської міської ради;

 

 

Миськів Сергій Олександрович

 

- начальник  відділу  правової роботи    апарату   Южноукраїнської міської   ради  та  її  виконавчого  комітету;

 

 

Палій Олександр Васильович

- депутат Южноукраїнської міської    ради  за  погодженням);

 

  Погрібний Олег Леонідович      

- начальник управління містобудування, архітектури та розвитку інфраструктури  Южноукраїнської  міської ради;

 
  Шевчук Олеся Юріївна - депутат Южноукраїнської міської ради (за  погодженням);  

 

 

                                                       

- відділ Держгеокадастру в Арбузинському районі Миколаївської області (за погодженням).                          

 

 

Перший заступник міського голови з питань діяльності виконавчих органів          Г.Ф.Мустяца


 

Додаток 2

до рішення виконавчого комітету

Южноукраїнської міської ради

від «___» ____2020 № ___

Положення про комісію

 з визначення та відшкодування збитків власникам землі та землекористувачам

1.Загальні положення

1.1. Комісія з визначення та відшкодування збитків власникам землі та землекористувачам (далі - Комісія) створена з метою визначення розміру збитків, заподіяних власникам землі та землекористувачам (орендарям) з метою їх подальшого відшкодування.

1.2. Комісія у своїй діяльності керується Конституцією України, Законом України «Про місцеве самоврядування в Україні», Цивільним кодексом України, Земельним кодексом України, Податковим кодексом України, постановою Кабінету Міністрів України від 19.04.1993 № 284 «Про Порядок визначення та відшкодування збитків власникам землі та землекористувачам», цим Положенням та іншими нормативно-правовими актами.

1.3. Положення про визначення та відшкодування збитків, заподіяних власникам землі та землекористувачам (далі — Положення) визначає порядок визначення та відшкодування збитків, заподіяних власникам землі та землекористувачам.

1.4. Власникам землі та землекористувачам відшкодовуються збитки, заподіяні вилученням (викупом) та тимчасовим зайняттям земельних ділянок, встановленням обмежень щодо їх використання, погіршенням якості ґрунтового покриву та інших корисних властивостей земельних ділянок або приведенням їх у непридатний для використання стан та неодержанням доходів у зв’язку з тимчасовим невикористанням земельних ділянок, інші  збитки  власників  землі  і  землекористувачів,  у тому числі  орендарів,  включаючи  і  неодержані  доходи,  якщо    вони обгрунтовані *.

*Неодержаний доход - це доход, який міг би одержати власник   землі, землекористувач, у  тому  числі  орендар,  із  земельної    ділянки і який він не одержав внаслідок її  вилучення  (викупу)    або тимчасового зайняття,  обмеження  прав,  погіршення  якості    землі або приведення її у  непридатність  для  використання   за цільовим  призначенням   у   результаті   негативного   впливу,    спричиненого діяльністю підприємств,  установ,  організацій  та    громадян. 

1.5. Комісія у своїй діяльності підзвітна виконавчому комітету Южноукраїнської міської ради.

2. Склад та організація роботи комісії

2.1. Визначення розміру збитків власникам землі та землекористувачам здійснює Комісія, яка створюється за рішенням виконавчого комітету Южноукраїнської міської ради.

2.2. Формою роботи Комісії є засідання. Роботу Комісії координує голова Комісії, організовує - управління екології, охорони навколишнього середовища та земельних відносин Южноукраїнської міської ради.

2.3. Голова Комісії затверджує порядок денний кожного засідання Комісії; дає доручення членам Комісії та перевіряє їх виконання; проводить засідання Комісії, головує на них та підписує документи Комісії від її імені.

2.4. За відсутності голови Комісії, його функції здійснює заступник голови Комісії.

2.5. Секретар Комісії є членом Комісії, здійснює організаційне і документальне забезпечення роботи Комісії; здійснює повідомлення членів Комісії про її засідання; веде протокол засідання Комісії та подає його оформленим за результатами на підпис голові Комісії, направляє копії Акта зацікавленим особам.

2.6. На засідання Комісії запрошуються та включаються до складу комісії власники землі та землекористувачі (орендарі), яким заподіяні збитки, представники підприємств, установ, організацій та фізичні особи, діями чи бездіяльністю яких спричинені збитки та які їх будуть відшкодовувати. Повноваження усіх запрошених на засідання Комісії осіб повинні бути належним чином оформлені та підтверджені (довіреність, паспорт та інше).

2.7. Засідання Комісії вважається правомочним, за умови присутності на засіданні 2/3  членів від загального складу Комісії.

2.8. Рішення приймається більшістю голосів від загального складу шляхом відкритого голосування.

2.9. За результатами розгляду матеріалів Комісією складаються акти про визначення збитків по кожному суб'єкту окремо. Акт Комісії повинен містити:

найменування Комісії, яка склала акт;

дату розгляду матеріалів;

відомості про суб'єкта, відносно якого надійшли матеріали на розгляд Комісії;

місцезнаходження земельної ділянки;

категорію земель за основним цільовим призначенням;

відомості про фактичне використання земельної ділянки;

викладення обставин, встановлених при розгляді матеріалів;

розрахунок розміру збитків, заподіяних власнику землі чи землекористувачу.

Акти підписуються всіма членами Комісії, які присутні на засіданні, у разі відмови від підпису, про це робиться посилання у самому акті.

2.10. Акти про визначення збитків затверджуються виконавчим комітетом Южноукраїнської міської ради шляхом прийняття відповідного рішення, проект якого готує управління екології, охорони навколишнього середовища та земельних відносин Южноукраїнської міської ради.

3. Порядок підготовки та оформлення матеріалів на Комісію

по визначення збитків

3.1. Підготовку матеріалів на засідання Комісії по визначенню розміру збитків 

та попередній розрахунок розміру збитків, здійснює управління  екології, охорони навколишнього середовища та земельних відносин Южноукраїнської міської ради.

Листування з суб’єктами господарювання в ході підготовки матеріалів для розгляду на засіданні Комісії здійснюється шляхом направлення рекомендованих листів з повідомленням про отримання.

3.2. На засідання Комісії для розгляду готуються наступні матеріали:

копія рішення Южноукраїнської міської ради про надання в оренду або поновлення договору оренди земельної ділянки (при наявності);

копія документу, що посвідчує право власності чи користування земельною ділянкою (при наявності);

копія документу, що підтверджує право власності на нерухоме майно (будівлю, споруду, інше);

акт, який встановлює порушення земельного чи екологічного законодавства (при наявності);

документація із землеустрою на земельну ділянку (при наявності);

акт обстеження та визначення меж земельної ділянки (при наявності);

довідка державного податкового органу щодо справляння земельного податку чи орендної плати за землю;

витяг з технічної документації про нормативну грошову оцінку земельної ділянки на поточний рік;

попередній розрахунок суми збитків, виконаний управлінням екології, охорони навколишнього середовища та земельних відносин Южноукраїнської міської ради;

письмове повідомлення підприємств, установ, організацій та фізичних осіб, яким нанесені збитки, про час та дату засідання Комісії;

письмове повідомлення підприємств, установ, організацій та фізичних осіб, якими нанесені збитки, про час та дату засідання Комісії;

інші документи, що підтверджують використання або невикористання суб’єктами земельної ділянки з порушенням вимог земельного законодавства;

листи-повідомлення землекористувачам щодо необхідності вжиття заходів для погашення заборгованості.

3.3. Комісія в ході роботи може вимагати від підприємств, установ, організацій та фізичних осіб, якими нанесені збитки інші документи стосовно використання або невикористання земельних ділянок

4. Порядок нарахування та відшкодування збитків

4.1. Розмір збитків визначається в повному обсязі відповідно до реальної вартості майна на момент заподіяння збитків, проведених витрат на поліпшення якості земель (з урахуванням ринкової або відновної вартості).

4.2. У разі невідповідності розміру орендної плати по договору оренди землі вимогам чинного законодавства та рішенням Южноукраїнської міської ради щодо встановлення орендних ставок по оренді землі, збитки визначаються за період використання земельної ділянки з порушенням вимог.

4.3. Відшкодування збитків проводиться за період використання землі з порушенням земельного законодавства у розмірі орендної плати за землю, яку власник землі (міська рада) міг би отримати при належному виконанні (дотриманні)

землекористувачем вимог земельного та податкового законодавства. Збитки визначаються за ставками орендної плати, які діяли на момент виникнення таких збитків.

4.4. Витрати, понесені на поліпшення якості земель за період використання земельних ділянок з урахуванням економічних показників, на розвідувальні та проектні роботи визначаються на підставі документів, що підтверджують понесені користувачем витрати.

4.7. Після затвердження рішенням виконавчого комітету Южноукраїнської міської ради акту про визначення збитків, управління екології, охорони навколишнього середовища та земельних відносин Южноукраїнської міської ради протягом п'яти робочих днів направляє суб’єкту господарювання рекомендованим листом з повідомленням про його отримання або вручає особисто під підпис акт про визначення збитків після його затвердження рішенням виконавчого комітету Южноукраїнської міської ради разом з вказаним рішенням та претензію щодо необхідності відшкодування збитків.

 4.8. У претензії зазначається:

результати розгляду матеріалів Комісією, сума збитків, номер та дата рішення виконавчого комітету Южноукраїнської міської ради, яким затверджено акт про визначення збитків, з пропозицією добровільного відшкодування збитків в зазначений термін;

терміни сплати збитків для врегулювання спору у досудовому порядку.

4.9. Збитки відшкодовуються власникам землі і землекористувачам, у тому числі орендарям, підприємствами, установами, організаціями та громадянами, що їх заподіяли, за рахунок власних коштів не пізніше ніж протягом одного місяця після затвердження  актів комісій.

4.10.У випадку недосягнення сторонами згоди або неотримання результатів розгляду повідомлення про необхідність відшкодування збитків, управління екології, охорони навколишнього середовища та земельних відносин Южноукраїнської міської ради протягом місячного строку передає матеріали до відділу правової роботи апарату Южноукраїнської міської ради та її виконавчого комітету для підготовки та направлення позову до суду про відшкодування збитків власникам  землі.

 

 

Перший заступник міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради                      Г.Ф. Мустяца