НОРМАТИВНІ АКТИ

ЮЖНОУКРАЇНСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ ТА ВИКОНКОМУ

Про звернення Южноукраїнської міської ради до Президента України, Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України та народного депутата України Чорноморова А.О. щодо недопущення втрат місцевого ресурсу в умовах необхідності здійснення заходів запобігання виникнення та поширення гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2


Версія для друку

від 23.03.2020 Дата оприлюднення: 23.03.2020

ПРОЄКТ

У К Р А Ї Н А
ЮЖНОУКРАЇНСЬКА МІСЬКА РАДА
МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ
РІШЕННЯ

від  “____” ______ 2020  №  _______  

________сесії __________скликання  

 

Про звернення Южноукраїнської міської ради до Президента України, Верховної Ради України,
Кабінету Міністрів України та народного депутата України Чорноморова А.О. щодо недопущення 
втрат місцевого ресурсу в умовах необхідності здійснення заходів запобігання виникнення та
поширення гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2

 

З метою забезпечення захисту в умовах карантинного ізолювання міста Южноукраїнська, на території якого розташовано об’єкт підвищеної небезпеки - діюча атомна електростанція України, збереження фінансової спроможності бюджету міста Южноукраїнська та його мешканців, значну частину яких складає оперативний персонал відокремленого підрозділу «Южноукраїнська атомна електростанція» Державного підприємства «Національна атомна енергогенеруюча компанія «Енергоатом» (далі - ВП «ЮУ АЕС» ДП НАЕК «Енергоатом») та члени їх сімей, для забезпечення здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню у місті гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, керуючись ст.25 Закону України  «Про  місцеве самоврядування в  Україні», враховуючи вимоги Бюджетного кодексу України, в підтримку звернення голови Всеукраїнської асоціації органів місцевого самоврядування «Асоціації міст України» від 17.03.2020 №5-225, Южноукраїнська міська рада

ВІРІШИЛА:

1. Схвалити текст Звернення Южноукраїнської міської ради до Президента України, Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України та народного депутата України Чорноморова А.О. щодо недопущення втрат місцевого ресурсу в умовах необхідності здійснення заходів запобігання виникнення та поширення гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, за підписом міського голови  (далі – Звернення) (додаток).

2. Організаційно – контрольному відділу апарату Южноукраїнської міської ради та її виконавчого комітету (Глуницька) направити Звернення на адресу Президента України Зеленського В.О., Голови Верховної Ради України Разумкова Д.О., Прем’єр - Міністра України Шмигаля Д.А., народного депутата України Чорноморова А.О. обов’язково видом відправлення «Укрпошта-Експрес» з описом вкладення.

3. Відділу звернень громадян, зв’язків з громадськістю та засобами масової інформації апарату Южноукраїнської міської ради та її виконавчого комітету (Сафронова) оприлюднити текст Звернення на офіційному сайті міста Южноукраїнська та опублікувати у незалежній Южноукраїнський газеті «Контакт». 

4. Контроль за виконанням цього рішення покласти на постійну комісію міської  ради з питань соціально-економічного і культурного розвитку, планування та обліку, підприємництва, бюджету, фінансів і цін (Курдасов) та заступників міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради.

 

 

 

Міський голова                                                В.К. Пароконний

 

 

 

Погоджено у відповідності до посадового обов’язку,

начальник фінансового управління

Южноукраїнської міської ради

                              Т.О.Гончарова, 5-81-01



Додаток

до рішення Южноукраїнської міської ради

від _____________2020 № _________

 

ЗВЕРНЕННЯ Южноукраїнської міської ради

до  Президента України, Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України та народного депутата України Чорноморова А.О. щодо недопущення втрат місцевого ресурсу в умовах необхідності здійснення заходів запобігання виникнення та поширення гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2

 Зміни до Податкового кодексу України, що внесені Законом України від 17.03.2020 №533-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо підтримки платників податків на період здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникнення і поширення коронавірусної хвороби (COVID-19)» в частині звільнення від нарахування та сплати на період з 1 березня по 30 квітня 2020 року плати за землю та визнання на період з 1 березня по 30 квітня 2020 року об’єктів нежитлової нерухомості, які перебувають у власності фізичних або юридичних осіб, такими, що не є об’єктом оподаткування податком на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, враховуючи умови карантинного ізолювання міста Южноукраїнська, на території якого розташовано об’єкт підвищеної небезпеки - діюча атомна електростанція України, в рамках здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникнення і поширення у місті гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, вважаємо неприпустимим.

Враховуючи те, що з бюджету міста Южноукраїнська на забезпечення захисту його мешканців шляхом здійснення першочергових профілактичних заходів  від можливого поширення гострої коронавірусної хвороби COVID-19 вже направлено 12,0 млн. грн., що з урахуванням ситуації з коронавірусом, яка має тенденцію до щоденного загострення, є вкрай недостатнім, зменшення обсягу фінансового ресурсу міського бюджету від запроваджених податкових втрат щомісячно в розмірі 3,5 млн. грн., є небезпечним та безвідповідальним перед містянами, значну частину яких складає оперативний персонал ВП «ЮУ АЕС» ДП НАЕК «Енергоатом» та члени їх сімей.

Плата за землю та податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, є місцевими податками, обсяг яких не впливає на горизонтальне вирівнювання бюджетної системи України, при цьому є достатнім фінансовим підґрунтям для забезпечення потреб міста, що вкрай необхідно в ситуації, що складається із коронавірусом.

Виходячи із вищесказаного, з метою забезпечення захисту життєдіяльності міста Южноукраїнська, на території якого знаходиться потенційно небезпечний об’єкт – діюча атомна електростанція України, запобігання виникненню і поширенню в місті гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, виходячи із інтересів місцевого самоврядування, ми, депутати Южноукраїнської міської ради, звертаємось до Вас з проханням відмінити вищезазначені зміни до Податкового кодексу України та передбачити інші дієві компенсатори для суб’єктів підприємницької діяльності, які несуть втрати від запровадження карантину на території України.  

В іншому разі, відповідно до статті 27 Бюджетного кодексу України, передбачити для місцевих бюджетів джерела компенсації випадаючих доходів. Можливим варіантом такого компенсатора пропонуємо розглянути можливість звільнення від сплати реверсної дотації з бюджету міста на цей же період з 1 березня по 30 квітня 2020 року.

Сподіваємось на розуміння та підтримку!

 

 

Від імені Южноукраїнської міської ради,

Міський голова    В.К. Пароконний