НОРМАТИВНІ АКТИ

ЮЖНОУКРАЇНСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ ТА ВИКОНКОМУ

Про затвердження Положення про відділ квартирного обліку та приватизації Южноукраїнської міської ради в новій редакції


Версія для друку

від 28.02.2020 Дата оприлюднення: 28.02.2020

ПРОЄКТ

У К Р А Ї Н А
ЮЖНОУКРАЇНСЬКА МІСЬКА РАДА
МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ
РІШЕННЯ

від  “___ ” ______ 2020   №____                                       

_____  сесії _______   скликання              

 

Про затвердження Положення про відділ квартирного обліку та приватизації 
Южноукраїнської міської ради в новій редакції

 

Житлова політика - невід’ємна складова соціально-економічної політики держави, спрямована на забезпечення права людини на гідне життєве середовище з високою якістю та комфортністю проживання.

Вибір Україною європейського шляху розвитку зумовлює необхідність створення органами державної влади та органами місцевого самоврядування сучасних механізмів для досягнення в середньостроковій перспективі європейського рівня життя громадян України.

Житлова проблема в Україні є однією з найбільш актуальних, особливо для молодих сімей та громадян, які потребують соціального захисту.

У той же час, в Україні все ще чинний Житловий кодекс УРСР від 1983 року.

За оцінками фахівців, відповідно до вимог цього Кодексу, кількість громадян, які потребують покращення житлових умов, складає від 2 до 3 мільйонів осіб.

Громадяни України у 2—3 рази гірше забезпечені житлом, ніж громадяни європейських країн. При цьому, значна частина житлового фонду фізично і морально застаріла, знаходиться у передаварійному стані, обсяги будівництва нового, в тому числі соціального, житла  з року в рік падають.

Таким чином, назріла нагальна потреба в розробці нової стратегії житлової політики в Україні, в тому числі й у частині підвищення ефективності публічного адміністрування в цій сфері.

Відповідно до  Конституції України  систему та гарантії місцевого самоврядування в Україні, засади організації та діяльності, правового статусу і відповідальності органів та посадових осіб місцевого самоврядування визначає Закон України «Про місцеве самоврядування в Україні».

Серед інших, до відання виконавчих органів міських рад належать повноваження: облік громадян, які відповідно до законодавства потребують поліпшення житлових умов; розподіл та надання відповідно до законодавства житла, що належить до комунальної власності; надання відповідно до закону громадянам, які потребують соціального захисту, безоплатного житла або за доступну для них плату; здійснення контролю за станом квартирного обліку та додержанням житлового законодавства на підприємствах, в установах та організаціях, розташованих на відповідній території, незалежно від форм власності; видача ордерів на заселення жилої площі в будинках державних та комунальних організацій; забезпечення здійснення передбачених законодавством заходів щодо поліпшення житлових умов осіб з інвалідністю, ветеранів війни та праці, громадян, реабілітованих як жертви політичних репресій, військовослужбовців, а також військовослужбовців, звільнених у запас або відставку, сімей, які втратили годувальника, багатодітних сімей, громадян похилого віку.

Хоча основні повноваження органів місцевого самоврядування в галузі житлово-комунального господарства визначено в Законі України «Про місцеве самоврядування в Україні»,  проте профільними міністерствами, відомствами приймаються зміни та доповнення до житлового законодавства України, що потребує відповідного реагування, в тому числі й у частині внесення змін до Положення про відділ квартирного обліку та приватизації Южноукраїнської міської ради, затвердженого рішенням Южноукраїнської міської ради від 25.08.2016 №302.

З урахуванням вище викладеного, на виконання розпорядження Южноукраїнського міського голови від 31.01.2020 №28-р «Про перегляд положень про виконавчі органи Южноукраїнської міської ради», керуючись ч. 4 ст. 54, ч. 1 ст. 59 Закону України «Про місцеве самоврядування  в Україні», Южноукраїнська міська рада

ВИРІШИЛА:

1. Затвердити Положення про відділ квартирного обліку та приватизації  Южноукраїнської міської ради в новій редакції (додається).

2. Визнати таким, що втратило чинність рішення Южноукраїнської міської ради від 25.08.2016 №302 «Про затвердження Положення про відділ квартирного обліку та приватизації Южноукраїнської міської ради».

 

 

 

Міський голова                                                                                        В.К. Пароконний

 

 

 

Погоджено у відповідності до посадового обов’язку,

начальник відділу квартирного обліку та приватизації

Южноукраїнської міської ради

___________І.В. Сезоненко