НОРМАТИВНІ АКТИ

ЮЖНОУКРАЇНСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ ТА ВИКОНКОМУ

Про розгляд звернення відокремленого підрозділу «Южно-Українська АЕС» державного підприємства «Національна атомна енергогенеруюча компанія «Енергоатом» від 16.01.2020 №51/921 щодо відшкодування різниці між тарифами на послуги централізованого водопостачання та водовідведення, встановленими рішенням виконавчого комітету Южноукраїнської міської ради від 11.12.2019  № 314, та повною економічно обґрунтованою собівартістю послуг


Версія для друку

від 07.02.2020 Дата оприлюднення: 07.02.2020

ПРОЄКТ

У К Р А Ї Н А
ЮЖНОУКРАЇНСЬКА МІСЬКА РАДА
МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ
РІШЕННЯ

від  «____»   ________ 2020 №  ____

________сесії __________скликання                   

 

Про розгляд звернення відокремленого підрозділу «Южно-Українська АЕС» державного підприємства
«Національна атомна енергогенеруюча компанія «Енергоатом» від 16.01.2020 №51/921 щодо
відшкодування різниці між тарифами на послуги централізованого водопостачання та водовідведення,
встановленими рішенням виконавчого комітету Южноукраїнської міської ради від 11.12.2019  № 314,
та повною економічно обґрунтованою собівартістю послуг

 

На сьогоднішній день для органів місцевого самоврядування залишається болючим питанням, як захистити мешканців міста Южноукраїнська від постійного зростання цін і тарифів на житлово-комунальні послуги, адже з кожним підвищенням цін  на ці послуги, відповідно зростає собівартість продуктів харчування, товарів першої необхідності, а підвищення заробітної плати не наздоганяє їх ріст. Рівень платоспроможності населення зменшується. Для переважної частини мешканців міста,  таке підвищення, не можна буде врахувати при оформленні  субсидій, що переведе  їх сім’ї в реальну бідність.

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від  27.07.1998 № 1156, якою затверджено формулу для  розрахунку розміру витрат на оплату житлово-комунальних послуг у разі надання житлової субсидії, визначено базову норму плати за житлово–комунальні послуги у розмірі 15% середньомісячного сукупного доходу домогосподарства. Але з 01.05.2020 ця базова норма збільшується з 15% до 20% середньомісячного сукупного доходу домогосподарства.

У 2017 році у місті Южноукраїнську контингент отримувачів пільг та субсидій на оплату комунальних послуг становив 6328 домогосподарств. На кінець 2019 року, у зв’язку зі зміною на законодавчому рівні Положення про порядок призначення та надання населенню субсидій для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг, контингент отримувачів пільг та субсидій в місті Южноукраїнську скоротився в три рази і становить 2332 домогосподарств. При цьому, рівень платоспроможності сімей, які втратили можливість утримувати пільги та субсидії на комунальні послуги не покращився і ці сім’ї знаходяться на межі бідності.

При цьому, Програмою діяльності Кабінету Міністрів України, затвердженою постановою Кабінету Міністрів України від 29.09.2019 № 849 та схваленою Верховною Радою України, зокрема встановлено показник ефективності діяльності у сфері соціальної політики «Зменшення відсотка сімей, що перебувають у стані бідності».   

До виконавчого комітету Южноукраїнської міської ради 23.08.2019 надійшла заява від відокремленого підрозділу «Южно-Українська АЕС» державного підприємства «Національна атомна енергогенеруюча компанія «Енергоатом» (далі - ВП ЮУ АЕС ДП «НАЕК «Енергоатом») щодо встановлення тарифів  на централізоване водопостачання та водовідведення з розрахунками проектів тарифів, (надана листом від 23.08.2019 № 51/14638). Фахівцями виконавчого комітету Южноукраїнської міської ради було перевірено розрахунки тарифів на послуги централізованого водопостачання та водовідведення, в результаті чого економічно обґрунтований середній тариф на послуги централізованого водопостачання склав 10,15 грн. за 1 куб. м, замість наданих ВП ЮУ АЕС ДП НАЕК «Енергоатом» - 11,61 грн. за 1 куб. м,  на послуги централізованого водовідведення - 9,43 грн. за  1 куб. м, замість наданих ВП ЮУ АЕС ДП НАЕК «Енергоатом» - 10,45 грн. за 1 куб. м.

На засіданні виконавчого комітету Южноукраїнської міської ради, яке відбулося 11.12.2019, за результатами розгляду виконавчим комітетом Южноукраїнської міської ради вирішено переглянути тарифи для споживачів, які не є суб’єктами господарювання у сфері централізованого водопостачання, встановивши їх на рівні економічно обґрунтованої собівартості. При цьому, враховуючи те, що станом на 01.12.2019 заборгованість КП ТВКГ перед ВП ЮУ АЕС ДП НАЕК «Енергоатом» за покупні ресурси склала 141,6 млн.грн., а збільшення тарифів для населення на комунальні послуги призведе до соціальної напруги в місті, виконавчим комітетом Южноукраїнської міської ради вирішено тарифи для споживачів, які є суб’єктами господарювання у сфері централізованого водопостачання та водовідведення, до яких належить КП ТВКГ,  залишити на діючому рівні.

У зв’язку з тим, що не були переглянуті тарифи для споживачів, які є суб’єктами господарювання у сфері централізованого водопостачання та водовідведення, на послуги централізованого водопостачання та водовідведення, ВП ЮУ АЕС ДП НАЕК «Енергоатом» листом від 16.01.2020 № 51/921 звернулося до  виконавчого комітету Южноукраїнської міської ради з вимогою винести на найближче засідання виконавчого комітету Южноукраїнської міської ради питання щодо відшкодування різниці між розмірами тарифів, які встановлені рішенням виконавчого комітету  Южноукраїнської міської ради від 11.12.2019  № 314 «Про встановлення тарифів на послуги з централізованого водопостачання та водовідведення, які надає відокремлений підрозділ «Южно-Українська АЕС» державного підприємства «Національна атомна енергогенеруюча компанія «Енергоатом» в місті Южноукраїнську», та економічно обґрунтованою собівартістю, в розмірі 14591,61 тис. грн. У разі відсутності позитивного рішення ВП ЮУ АЕС ДП «НАЕК «Енергоатом» звернеться до суду.

Керуючись п.23 ч. 1 ст.26, ст.64 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», відповідно до Закону України «Про житлово-комунальні послуги», ст. 15 Закону України «Про ціни та ціноутворення», постанови Кабінету Міністрів України від 01.06.2011 № 869 «Про забезпечення єдиного підходу до формування тарифів на житлово-комунальні послуги», наказу  Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України  від 12.09.2018 № 239 «Про затвердження Порядку розгляду органами місцевого самоврядування розрахунків тарифів на теплову енергію, її виробництво, транспортування та постачання, а також розрахунків тарифів на комунальні послуги, поданих для їх встановлення», розглянувши звернення ВП ЮУ АЕС ДП НАЕК «Енергоатом» від 16.01.2020 № 51/921 щодо виділення коштів з міського бюджету на відшкодування різниці між встановленими тарифами на централізоване водопостачання та водовідведення в сумі 14591,61 тис. грн., з метою недопущення настання техногенної катастрофи в місті Южноукраїнську, забезпечення надання належного рівня комунальних послуг мешканцям міста, упередження виникнення соціальної напруженості на території міста, Южноукраїнська міська рада

ВИРІШИЛА:

1. Взяти до відома звернення відокремленого підрозділу «Южно-Українська АЕС» державного підприємства «Національна атомна енергогенеруюча компанія «Енергоатом» від 16.01.2020 №51/921 щодо відшкодування різниці між тарифами на послуги централізованого водопостачання та водовідведення, встановленими рішенням виконавчого комітету Южноукраїнської міської ради від 11.12.2019 № 314 «Про встановлення тарифів на послуги з централізованого водопостачання та водовідведення, які надає відокремлений підрозділ «Южно-Українська АЕС» державного підприємства «Національна атомна енергогенеруюча компанія «Енергоатом» в місті Южноукраїнську», та повною економічно обґрунтованою собівартістю послуг.

2. Южноукраїнська міська рада зобов’язується виділити кошти у розмірі  14591,61 тис. грн. на відшкодування різниці між тарифами, встановленими рішенням виконавчого комітету Южноукраїнської міської ради від 11.12.2019 № 314 «Про встановлення тарифів на послуги з централізованого водопостачання та водовідведення, які надає відокремлений підрозділ «Южно-Українська АЕС» державного підприємства «Національна атомна енергогенеруюча компанія «Енергоатом» в місті Южноукраїнську», та повною економічно обґрунтованою собівартістю, у разі наявності відповідного рішення суду.

3. Контроль за виконанням цього рішення покласти на постійну комісію міської ради з питань житлово-комунального господарства, побутового, торговельного обслуговування, громадського харчування, транспорту, зв'язку, будівництва (Носан), постійну комісію міської ради з питань соціально-економічного і культурного розвитку, планування та обліку, підприємництва, бюджету, фінансів і цін (Курдасов) та першого заступника міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради  Мустяцу Г.Ф. 

 

 

 

Міський голова                                                                      В.К. Пароконний

 

 

 

Погоджено у відповідності до посадового обов’язку,

начальник управління економічного розвитку Южноукраїнської міської ради

 __________________І.В.Петрик

2-11-24