НОРМАТИВНІ АКТИ

ЮЖНОУКРАЇНСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ ТА ВИКОНКОМУ

Про звернення депутатів Южноукраїнської міської ради Миколаївської області до Верховної Ради України та Кабінету Міністрів України щодо фінансового забезпечення потреб територіальної громади міста Южноукраїнська та врахування пропозицій у проекті Закону України «Про Державний бюджет України на 2020 рік»


Версія для друку

від 11.11.2019 Дата оприлюднення: 11.11.2019

ПРОЄКТ

У К Р А Ї Н А
ЮЖНОУКРАЇНСЬКА МІСЬКА РАДА
МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ
РІШЕННЯ

від  “____” ______ 2019  №  _______                                           

________сесії __________скликання                                                                              

Про звернення депутатів Южноукраїнської

міської ради Миколаївської області до

Верховної Ради України та Кабінету Міністрів

України щодо фінансового забезпечення

потреб територіальної громади  міста Южноукраїнська

та врахування пропозицій у проекті Закону України

«Про Державний бюджет України на 2020 рік»  

Керуючись ст.25 Закону України  «Про  місцеве самоврядування в  Україні», враховуючи вимоги Бюджетного кодексу України, в реагування на заклик долучитися  до оголошеної Асоціацією міст України Всеукраїнської акції «Поверніть гроші громадам!», з метою захисту інтересів та фінансового забезпечення потреб територіальної громади міста Южноукраїнська, міська рада

ВІРІШИЛА:

  1. Схвалити текст Звернення депутатів Южноукраїнської міської ради до Верховної Ради України та Кабінету Міністрів України щодо фінансового забезпечення потреб територіальної громади міста Южноукраїнська та врахування пропозицій у проекті Закону України «Про Державний бюджет України на 2020 рік» за підписом міського голови  (далі – Звернення) (додаток 1).
  2. Організаційно – контрольному відділу апарату Южноукраїнської міської ради та її виконавчого комітету (Глуницька) направити Звернення на адресу Голови Верховної ради України Разумкова Д.О. та Прем’єр - Міністра України Гончарука О.В., обов’язково видом відправлення «Укрпошта-Експрес» з описом вкладення.
  3. Відділу звернень громадян, зв’язків з громадськістю та засобами масової інформації апарату Южноукраїнської міської ради та її виконавчого комітету (Сафронова) оприлюднити текст Звернення на офіційному сайті міста Южноукраїнська та опублікувати у незалежній Южноукраїнський газеті «Контакт». 
  4. Контроль за виконанням цього рішення покласти на постійну комісію міської  ради з питань соціально-економічного і культурного розвитку, планування та обліку, підприємництва, бюджету, фінансів і цін (Курдасов) та заступника міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради Пелюха М.О.

Міський голова                                                                       В.К. Пароконний

Гончарова Т.О.

5-81-01

Додаток 1

до рішення Южноукраїнської міської ради

від _____________2019 № _________

ЗВЕРНЕННЯ

депутатів Южноукраїнської міської ради

до Верховної Ради України та Кабінету Міністрів України

щодо фінансового забезпечення потреб територіальної громади міста Южноукраїнська та врахування пропозицій у проекті Закону України «Про Державний бюджет України на 2020 рік»  

Поданий Урядом України доопрацьований до ІІ читання Верховної Ради України законопроект «Про Державний бюджет України на 2020 рік» (№2000) передбачає зменшення доходної бази бюджетів місцевого самоврядування в цілому  та бюджету міста Южноукраїнська зокрема.

При постійному збільшені видаткового навантаження протягом останніх років, пов’язаного з передачею ряду повноважень на місця, всупереч розпочатої державою у 2014 році реформі децентралізації місцевих бюджетів, націленої на забезпечення бюджетної автономії та фінансової спроможності територіальних громад, максимального зміцнення місцевих бюджетів шляхом закріплення за ними стабільних джерел доходів, розширення їх доходної бази та надання нових видів трансфертів, Урядом проводиться політика послаблення фінансової стабільності місцевих бюджетів та перекладання відповідальності за виконання державних повноважень до сфери громад.

Передбачений місцевим бюджетам ресурс не дозволить виконувати ними власні та делеговані повноваження, унеможливить надання необхідних соціальних послуг громадянам на належному рівні. 

Для міста Южноукраїнська питання достатності фінансового ресурсу бюджету має особливо стратегічне значення. На території міста розташована і функціонує атомна стація, що є об’єктом підвищеної небезпеки. Крім цього, специфіка функціонування міста така, що наповнюваність міського бюджету на 80% залежить від надходжень основного бюджетоутворюючого підприємства – Відокремлений підрозділ «Южно -Українська атомна електростанція» Державного підприємства «Національна атомна енергогенеруюча компанія «Енергоатом». Тому обмеження ресурсної бази інших доходних джерел наповнення міського бюджету вкрай негативно впливає на виконання основних повноважень місцевого самоврядування, а саме забезпечення утримання бюджетної сфери, надання на достатньому рівні медичних, соціальних, освітніх, житлово-комунальних та інших послуг, утримання міста в належному стані, тощо.

Для фінансового забезпечення потреб територіальної громади міста Южноукраїнськ, з метою недопущення суттєвого обмеження доступу жителів міста до належного рівня медичного обслуговування, соціального захисту, освітніх послуг, отримання якісних житлово – комунальних послуг, депутати Южноукраїнської міської ради звертаються до Вас з проханням у проекті Державного бюджету України на 2020 рік:

  1. Передбачити норму щодо зарахування частини акцизного податку на пальне до місцевих бюджетів, як це було запроваджено у 2018-2019 роках.
  2.  Встановити розмір освітньої субвенції на 2020 рік в обсязі 105 млрд. гривень, у тому числі для бюджету міста Южноукраїнськ -  101,730 млн. гривень, що враховує підвищення заробітної плати педагогічним працівникам, а також компенсацію з державного бюджету в розмірі 14,6 млрд. гривень на підвищення заробітної плати педагогічним працівникам дошкільної, позашкільної освіти та тренерів-викладачів дитячо-юнацьких спортивних шкіл.
  3. Спрямувати 20% коштів дорожньої субвенції до бюджетів міст обласного значення, яким є місто Южноукраїнськ, та передбачити формульний підхід щодо розподілу таких коштів між бюджетами відповідних територіальних громад.
  4. Забезпечити з державного бюджету оплату окремим категоріям громадян гарантованих державою пільг, зокрема, компенсаційні виплати за пільговий проїзд та пільги з оплати послуг зв’язку, які були передані на місцевий рівень без відповідного фінансового підкріплення.
  5. Передбачити на 2020 рік додаткову дотацію на здійснення  переданих з державного бюджету видатків з утримання закладів освіти та охорони здоров’я в обсязі не менше 20 млрд. гривень та  формульний розподіл її між бюджетами відповідних територіальних громад.
  6. Передбачити на 2020 рік обсяг субвенції на фінансування заходів соціально-економічної компенсації ризику населення, яке проживає на території зони спостереження, в розмірі відповідно до обсягу  збору на соціально-економічну компенсацію ризику населення, що надходить до державного бюджету у розмірі одного відсотка обсягу реалізації електроенергії, що виробляється атомними електростанціями за звітний період.

Крім цього, враховуючи розпорядження Кабінету Міністрів України від 10.07.2019 №500-р «Деякі питання розподілу у 2019 році субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на здійснення заходів щодо соціально-економічного розвитку окремих територій», звертаємось до Вас с проханням забезпечити до кінця 2019 року перерахування коштів субвенції на здійснення заходів щодо соціально-економічного розвитку окремих територій, передбаченої в Державному бюджеті України на 2019 рік, згідно з помісячним розподілом, а також здійснення платежів за рахунок цієї субвенції, видатки по яким профінансовані з міського бюджету, але не проведені органами казначейської служби. За рахунок цих коштів передбачено вкрай важливе для жителів міста Южноукраїнська придбання дороговартісного медичного обладнання, а саме  комп’ютерний томограф вартістю 20,0 млн. грн., який вже знаходиться на складі медичного закладу, але оплату за який не здійснено. Не проведення платежів до кінця 2019 року ставить під загрозу розрахунки із постачальниками, виконання договірних зобов’язань, і як наслідок, утворення кредиторської заборгованості, погашення якої за рахунок міського бюджету не передбачається можливим у зв’язку з відсутністю фінансового ресурсу в такому значному обсязі.

Сподіваємось на розуміння та підтримку!

Від імені депутатів Южноукраїнської міської ради,

Міський голова                                                                              В.К. Пароконний