НОРМАТИВНІ АКТИ

ЮЖНОУКРАЇНСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ ТА ВИКОНКОМУ

Про розгляд проекту Програми управління майном комунальної форми власності міста Южноукраїнська на 2020-2024 роки


Версія для друку

від 22.10.2019 Дата оприлюднення: 22.10.2019

ПРОЄКТ

У К Р А Ї Н А
ЮЖНОУКРАЇНСЬКА МІСЬКА РАДА
МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ
Виконавчий комітет
РІШЕННЯ

від  “______” ________ 2019 №  _______

 

Про розгляд проекту Програми управління майном комунальної форми власності 
міста Южноукраїнська на 2020-2024 роки

 

Керуючись пп. 1 п. «а» ст. 27, п.1 ч.2 ст.52 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», розглянувши проект Програми управління майном комунальної форми власності міста Южноукраїнська на 2020-2024 роки, з метою забезпечення реалізації функцій з управління майном комунальної власності територіальної громади міста Южноукраїнська, виконавчий комітет

В И Р І Ш И В :

1.  Розглянути та винести на затвердження Южноукраїнської міської ради проект  Програми управління майном комунальної форми власності міста Южноукраїнська на 2020-2024 роки (додаток).

2.  Контроль за виконанням цього рішення покласти на першого заступника міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради Мустяцу Г.Ф.

 

 

           Міський голова                                                                 В.К. Пароконний

 

   Волчко

   2-10-57


Додаток

до  рішенням виконавчого комітету

від «______» ______ № _______

ПРОГРАМА

 управління майном комунальної форми власності міста  Южноукраїнська на 2020-2024 роки

 1. Обґрунтування необхідності прийняття Програми

Програма управління майном комунальної форми власності міста  Южноукраїнська на 2020-2024 роки (далі - Програма) розроблена відповідно до Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», Бюджетного кодексу України, Закону України «Про передачу об'єктів  права  державної  та комунальної власності», Закону України «Про оренду державного та комунального майна», Цивільного  кодексу України та Господарського кодексу України.

Програма визначає основну мету, завдання, способи реалізації функцій з управління комунальним майном міста Южноукраїнська та порядок їх фінансування. Програма розробляється департаментом інфраструктури міського господарства Южноукраїнської міської ради (далі – ДІМГ) та затверджується Южноукраїнською міською радою.

Відносини, що виникають у процесі реалізації завдань Програми, які не регламентовані Програмою, регулюються згідно з чинним законодавством України,   нормативно-правовими актами Фонду державного майна України, Положенням департаменту інфраструктури міського господарства Южноукраїнської міської ради, рішеннями Южноукраїнської міської ради та її виконавчого комітету.

 

 2. Мета Програми

Раціональне та ефективне управління майном комунальної форми власності міста Южноукраїнська (далі – майно) для задоволення потреб територіальної громади міста Южноукраїнська, суб’єктів підприємницької діяльності, забезпечення стабільного наповнення дохідної частини бюджету міста Южноукраїнська.

Майнові операції, які здійснюються з об’єктами комунальної власності, не повинні ослаблювати економічних основ місцевого самоврядування, зменшувати обсяги надходжень коштів до бюджету та погіршувати умови надання послуг населенню.

 

3. Основні напрямки Програми

3.1. Облік майна, передача майна у безоплатне користування, з балансу на баланс підприємств комунальної форми власності (ведення єдиного реєстру майна, забезпечення виготовлення технічної та правовстановлюючої документації тощо).

3.2. Передача майна в концесію, користування, оренду, суборенду (визначення об’єктів для передачі в оренду, підготовка необхідного пакету документів для передачі в оренду тощо).

3.3. Відчуження майна, продаж, передача в дар, обмін, передача до державної власності (визначення об’єктів для відчуження, підготовка необхідного пакету документів, проведення конкурсів, аукціонів, укладання договорів тощо).

3.4. Приймання майна, а саме: набуття права власності шляхом приймання в комунальну власність майна з інших форм власності, придбання, набуття права власності на безхазяйне майно (нововиявлене, відумерла спадщина, безхазяйне майно тощо) (підготовка необхідного пакету документів - технічної та правовстановлюючої документації тощо).

3.5. Ліквідація комунальних підприємств за рішенням засновника, в тому числі шляхом визнання їх банкрутами.

 

4. Основні завдання Програми та заходи щодо їх виконання:

4.1. Облік майна

4.1.1 Здійснення оперативного обліку майна на основі:

         матеріалів інвентаризації майна, забезпечення контролю за його використанням, збереженням;

         відслідковування руху майна;

     надання дозволу на списання, продаж, обмін та передачу з балансу на баланс комунальних підприємств, організацій та установ Южноукраїнської міської ради майна, яке знаходиться у них на правах господарського відання або оперативного управління, в установленому Южноукраїнською міською радою порядку.

4.1.2. Формування та ведення єдиного  реєстру майна.

4.2. Передача майна в оренду, суборенду.

4.2.1. Проведення заходів щодо офіційного визнання і підтвердження державою фактів набуття, зміни або припинення речових прав на нерухоме майно комунальної форми власності.

4.2.2. Забезпечення систематичного інформування територіальної громади про передачу майна в оренду, суборенду (оголошення, реклама у засобах масової інформації, інформація щодо майна, яке пропонується для передачі в оренду, інформація про результати проведення конкурсів на право укладання договору оренди майна).

4.2.3. Проведення конкурсного відбору суб’єктів оціночної діяльності для проведення незалежної оцінки, рецензування незалежної оцінки майна, яке буде передаватись в оренду.

4.2.4. Замовлення незалежної оцінки, рецензування незалежної оцінки майна, яке передано в оренду, буде передаватись в оренду, суборенду.

4.3. Відчуження майна

4.3.1. Формування пакету правовстановлюючих документів щодо об’єктів нерухомого майна, які будуть відчужуватися шляхом продажу, передачі в дар, обміну, реконструкції об’єкту комунальної власності на пайових засадах, передачі до інших форм власності (визначення об’єктів для відчуження, підготовка необхідного пакету документів, укладання договорів тощо).

4.3.2. Проведення заходів щодо офіційного визнання і підтвердження державою фактів набуття, зміни або припинення речових прав на нерухоме майно комунальної форми власності.

4.3.3. Забезпечення систематичного інформування територіальної громади про хід відчуження майна (оголошення, інформаційні повідомлення про оголошення конкурсів по відбору суб’єктів оціночної діяльності для проведення оцінки, рецензування незалежної оцінки майна, інформація про продане майно тощо).

4.3.4.  Проведення конкурсного відбору суб’єктів оціночної діяльності для проведення незалежної оцінки, рецензування незалежної оцінки майна.

4.3.5. Замовлення незалежної оцінки, рецензування незалежної оцінки майна.

4.3.6. Оплата послуг по оформленню відчуження майна (оформлення документів у державного реєстратора, сплата державного мита та інших обов’язкових платежів, оплата послуг нотаріуса, іншого уповноваженого органу (організації, установи, підприємства) тощо).

4.4. Приймання об’єктів до комунальної власності територіальної громади міста Южноукраїнська

4.4.1. Участь у конкурсах, аукціонах з продажу об’єктів, придбання майна тощо.

4.4.2. Оплата послуг по оформленню придбання майна (оформлення документів у державного реєстратора, сплата державного мита та інших обов’язкових платежів, оплата послуг нотаріуса, іншого уповноваженого органу (організації, установи, підприємства) тощо.

4.4.3. Отримання  інформаційних  довідок  щодо  власників  майна для віднесення нерухомого майна до категорії «безхазяйного» та прийняття майна. Замовлення технічної інвентаризації на об’єкти нерухомого майна, що приймаються.

4.4.4. Проведення конкурсного відбору суб’єктів оціночної діяльності для проведення незалежної оцінки, рецензування незалежної оцінки майна, що приймається.

4.4.5. Замовлення незалежної оцінки, рецензування незалежної оцінки майна, що приймається.

4.4.6.  Здійснення реєстрації права власності на нерухоме майна за територіальною громадою міста Южноукраїнська, набуте шляхом приймання в комунальну власність майна з інших форм власності, придбання, набуття права власності на безхазяйне майно, нововиявлене майно, відумерла спадщина тощо.

4.5. Ліквідація комунальних підприємств за рішенням засновника, у тому числі шляхом визнання їх банкрутами.

 

 5. Фінансування Програми

5.1. Фінансове забезпечення Програми здійснюється за рахунок коштів міського бюджету шляхом затвердження Южноукраїнською міською радою бюджетних призначень.

Обсяги фінансування визначаються Южноукраїнською міською радою в залежності від реальних можливостей міського бюджету при його затвердженні на відповідні роки.

5.2. Фінансування коштів здійснювати за такими напрямками:

5.2.1 проведення інформаційної діяльності, в тому числі розміщення оголошень в засобах масової інформації, з питань відчуження, придбання, набуття права власності, розшуку, втрати, оренди майна, конкурсу експертів, публікації щодо безхазяйного майна;

5.2.2 проведення (за потребою або за відповідним дорученням при умові виділення коштів) технічних оглядів, реєстрації та перереєстрації, експертизи, експертної оцінки, рецензування, реєстрація права власності, технічної інвентаризації об’єктів із виготовленням технічного паспорту, що прийнятті, придбанні, обліковуються, відчужуються;

5.2.3 придбання майна у комунальну власність та відчуження з комунальної власності, з урахуванням всіх понесених витрат щодо реєстрації права власності, враховуючи в тому числі оформлення витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців;

5.2.4 оплата послуг нотаріусів при вчиненні нотаріальних дій з майнових питань та інші обов’язкові платежі для оформлення нотаріальної дії;

5.2.5 оплата за витяг з державного реєстру речових прав на нерухоме майно, у разі потреби оцінки та інвентаризації майна, в тому числі з метою постановки на облік безхазяйного нерухомого майна та відумерлої спадщини;

5.2.6 фінансова допомога комунальним підприємствам, у тому числі на здійснення внесків у статутний фонд тощо.  

5.2.7 всі судові та інші витрати пов’язанні з ліквідацією комунального підприємства, шляхом банкрутства.

 

 6. Очікувані результати

6.1. Виконання Програми забезпечить:

раціональне управління майном;

утримання в належному технічному стані та поліпшення стану об’єктів комунальної власності в результаті передачі майна в оренду;

можливість проведення придбання та відчуження майна;

надходження коштів до міського бюджету.

 

7. Контроль за виконанням Програми

7.1. Контроль за виконанням цієї Програми, координацію діяльності по її реалізації здійснює постійна комісія Южноукраїнської міської ради з питань управління комунальною власністю, адміністративно-територіального устрою розвитку громади, децентралізації, інновацій та інвестицій. Інформація про хід виконання Програми надається департаментом інфраструктури міського господарства Южноукраїнської міської ради на вимогу міського голови м. Южноукраїнська та постійних комісій Южноукраїнської міської ради. Звіт про хід і результати виконання Програми заслуховується на пленарному засіданні Южноукраїнської міської ради по закінченню терміну дії Програми.

 

 

Перший заступник міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради                 Г.Ф. Мустяца