НОРМАТИВНІ АКТИ

ЮЖНОУКРАЇНСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ ТА ВИКОНКОМУ

Про взаємно зважений підхід до вирішення актуальної тарифно-договірної проблеми постачання і споживання комунальних послуг в місті Южноукраїнську


Версія для друку

від 27.05.2019 Дата оприлюднення: 27.05.2019

ПРОЕКТ

У К Р А Ї Н А
ЮЖНОУКРАЇНСЬКА МІСЬКА РАДА
МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ
Виконавчий комітет
РІШЕННЯ

від  «_____» _________ 2019   №  ______            

 

Про взаємно зважений підхід до вирішення актуальної тарифно-договірної проблеми постачання 
і споживання комунальних послуг в місті Южноукраїнську

 

Статтею 2 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» передбачено, що «Місцеве самоврядування в Україні - це гарантоване державою право та реальна здатність територіальної громади - жителів міста - самостійно або під відповідальність органів та посадових осіб місцевого самоврядування вирішувати питання місцевого значення.».

Забезпечення соціально-економічного розвитку міста в значній мірі залежить від можливостей та потенціалу міських комунальних підприємств, адже вони, надаючи житлово-комунальні послуги, є основою комфортного та безпечного життя мешканців міста.

В сучасних економічних умовах більшість житлово-комунальних підприємств знаходиться у скрутному фінансовому стані. Для них характерна збитковість та залежність від дотацій з міського бюджету. Діяльність комунальних підприємств обтяжена також рядом інших проблем, які безпосередньо впливають на якість надання послуг, зокрема: застаріла інфраструктура, високий рівень морального та фізичного зносу виробничого обладнання, неефективне використання власних фінансових, матеріальних та трудових ресурсів, недосконалі нормативно-правова база та тарифна політика, нестача фінансових ресурсів для капіталовкладень тощо. В той же час зростає попит  щодо якості  послуг, що ними надаються.

Комунальне підприємство «Теплопостачання та водо-каналізаційне господарство» створено Южноукраїнською міською радою з метою  забезпечення надання послуг із задоволення нагальних потреб міста Южноукраїнська у водопостачанні, водовідведенні і теплопостачанні. Динаміка економічних показників за останні роки свідчить про те, що підприємство залишається стабільно збитковим. Такий стан обумовлений низкою причин, зокрема:

- наявністю необлікованих  тарифних втрат послуг тепло-, водопостачання та похідного від них водовідведення через проблему несанкціонованого відбору комунальних ресурсів та завищених технологічних втрат ресурсів;

- обмеженістю обігових коштів для здійснення поточної діяльності внаслідок збільшення протягом дії встановлених тарифів вартості окремих складових собівартості надання послуг, внаслідок прийняття відповідних рішень на державному рівні (зміна ставок податків і зборів, мінімального рівня заробітної плати, цін і тарифів на паливно-енергетичні ресурси);

- невідповідністю рівня встановлених тарифів на послуги комунального підприємства економічно обґрунтованим плановим витратам на їхню реалізацію;

- відсутністю дієвого законодавчо врегульованого механізму затвердження нових тарифів, що завадило оперативному внесенню змін в існуючі тарифи;

- неефективним менеджментом підприємства, упущенням та відсутністю зі сторони адміністрації комунального підприємства дієвого контролю за витратами підприємства.

Тарифи на комунальні послуги – це перший індикатор спроможності будь-якої влади чути людей та вирішувати їхні питання, а їх своєчасна та повна оплата до ДП НАЕК «Енергоатом» в особі ВП «Южно-Українська АЕС», як продукту його генерації на територію міста - це наявна проблема, яка потребує свого збалансованого вирішення.

З огляду на це, особливої актуальності набуває пошук шляхів підвищення ефективності роботи КП ТВКГ з метою підвищення якості надання послуг, беззбиткового функціонування та технічного переозброєння, у зв’язку з чим між посадовими особами органів місцевого самоврядування міста Южноукраїнська та керівництвом ВП «Южно-Українська АЕС» ДП НАЕК «Енергоатом» було підписано Протокол забезпечення соціальної злагоди в місті Южноукраїнську для посилення безпечної роботи ЮУ АЕС від 17.03.2019.

Керуючись ст.17, пп.4 п. «а» ст.27 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», з метою забезпечення покращення фінансово-економічної ситуації, що склалася в КП ТВКГ, яке має важливе соціальне значення та суспільну цінність для громади міста Южноукраїнськ,  основною причиною якої стало наявність не облікованих та понаднормативних тарифних втрат послуг тепло-, водопостачання та похідного від них водовідведення через проблему несанкціонованого відбору комунальних ресурсів, виконавчий комітет Южноукраїнської міської ради

ВИРІШИВ:

1. Визначити за основу роботи виконавчих органів Южноукраїнської міської ради, КП ТВКГ та суб’єктів технологічно включених в процес надання комунальних послуг (комунальне підприємство «Житлово-комунальне об’єднання» (далі - КП ЖЕО), об’єднання співвласників багатоквартирних будинків (далі – ОСББ), управителі та балансоутримувачі багатоквартирних будинків) Протокол забезпечення соціальної злагоди в місті Южноукраїнську для посилення безпечної роботи ЮУ АЕС від 17.03.2019 (додаток 1).

2. Завдання деталізовані до їх виконання посадовими особами виконавчих органів Южноукраїнської міської ради, КП ТВКГ та суб’єктами технологічно включеними в процес надання комунальних послуг (КП ЖЕО, ОСББ, управителі та балансоутримувачі багатоквартирних будинків) у Протоколі – завданні наради по врегулюванню основної проблеми КП ТВКГ – росту його кредиторської заборгованості перед ВП ЮУ АЕС під головуванням міського голови формату за «круглим столом» від 11.05.2019 та Акті-дослідженні від 27.05.2019 на виконання протокольного завдання по врегулюванню основної проблеми  КП ТВКГ – росту його кредиторської заборгованості перед ВП ЮУ АЕС від 11.05.2019 (додатки 2, 3).

3. Вважати, що подекуди озвучені пропозиції введення КП ТВКГ в стан банкрутства є неприпустимими, оскільки проблеми самого підприємства від цього кроку нікуди не подінуться, вони перейдуть і до новоствореного підприємства, а кредиторська заборгованість буде анульована, з чим не можливо погодитись, по першому фактору з боку власника цього майна – територіальної громади міста та по другому фактору – це не влаштує ВП ЮУ АЕС – постачальника комунальних послуг місту.

4. Звернутись до Южноукраїнської міської ради з пропозицією підтримати першочергово запропонований посадовими особами виконавчого комітету Южноукраїнської міської ради  план дій по поступальному виведенню КП ТВКГ на роботу без поточних боргів, з можливостями за окремим рішенням міської ради, що попередньо має протокольне узгодження з генеральним директором ВП ЮУ АЕС ДП НАЕК «Енергоатом» Лісніченком В.А. від 17.03.2019.

5. Контроль за виконанням цього рішення покласти на першого заступника міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради  Мустяцу Г.Ф.

 

 

Міський голова                                                                      В.К. Пароконний

 

 

Петрик

2-11-24

Прикріплені файли: